I køkkenskabet

Jane Mejdahl

Ris (밥 bap). Jeg bruger de korte, koreanske ris, gerne af mærket Rhee Chun, men har hørt, at sushiris kan bruges i en snæver vending.

Gochujang (고추장), som er en fermenteret pasta bestående af rød chili, klisterris, fermenteret sojabønne og salt. Den kan bruges i marinader, supper, stuvninger, sovse eller som dip.

Doenjang (둔장), som er en fermenteret pasta bestående af fermenteret sojabønne og saltlage. Den kan bruges i marinader, supper, stuvninger, sovse eller som dip.

Sojasauce (간장 ganjang). Jeg bruger det koreanske mærke Daesang, men det er en helt almindelig type sojasovs.

Suppe-soyasauce (국간장 guk-ganjang). En speciel type soyasouce lavet på fermenterede soyabønner, der anvendes til suppe. Den er salt, men har også umamismag.

Riseddike (쌀식초 ssal-sikcho). Jeg bruger riseddike og ikke risvineddike, mest fordi det er sværere at få fat i risvineddike. Riseddike er lidt mildere.

Ristet sesamolie (참기름 chamgireum). Ristet sesamolie er et must i koreansk madlavning. Brugen af sesamolie er det, som virkelig adskiller det koreanske køkken fra de andre østasiatiske madtraditioner.

Ristede sesamfrø (참깨 chamkkae). Ristede sesamfrø bruges som drys udover mange koreanske retter. Jeg plejer bare at købe uristede og så riste dem selv på en tør pande.

Perillaolie (들기름 deulgireum). Olie lavet af pressede frø fra perillaplanten. Den har en lidt smag af både mynte og sesam. Jeg bruger den i både gryderetter og salater.

Madlavningsvin (맛술 matsul). Smagsfremhæver i gryderetter. Jeg har også hørt, at koreanerne bruger det for at dæmpe den ramme lugt af kød.

Rismel (쌀가루 ssalgaru). Mel lavet på korte- eller langgrynede ris. Anvendes fx til jævning af marinader. Jeg har også engang imellem mel lavet på søde ris (찹쌀가루 chapssalgaru), som jeg bruger til desserter.

Gochugaru (고추가루) er tørrede chiliflager eller pulver lavet på koreanske røde chilier. De har en særegen smag; søde og stærke på én gang og jeg erstatter helst ikke gochugaru med andre typer af tørret chili. De fås i både en fin og grov udgave. Indtil videre har jeg kun haft brug for den grove udgave. Jeg opbevarer dem i fryseren.

Ristet tang (김구이 gimgui) som fås i flere størrelser, større og mindre ark, som findes både i ukrydrede/usaltede og i krydrede/saltede versioner. Den ukrydrede/usaltede version kan bruges til gimbap (김밥) og den krydrede/salte kan anvendes som tilbehør eller i flager i kogt ris.

Saltede rejer (새우젓 seaujeot). Saltede og fermenterede rejer, som kan anvendes som krydderi i salater, saucer og marinader. Jeg opbevarer dem i fryseren.

Alle ingredienser kan fås i asiatiske supermarkeder.